Titel: Fel i dopet.

Meddelare: Augusta Telin  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Västerlandsjö

Jonke Sundström i Norrälgsjö är väl inte mera än en 50 års karl. Hans syster har talat om detta äventyr om honom. Då han var så där en 4 á 5 år gammal, hände flera gånger, att han försvann om nätterna och var borta någon liten stund. Han hade talat om, att det var en liten vacker flicka, som kom och hämtade honom. De gick upp på en liten sandplan ovanför gården, och där var ett så ofantligt stort och vackert hus. Där lekte de och hade så roligt. Där fanns också vuxet folk, och de hade sagt åt pojken, att han inte fick tala om detta för sina föräldrar, ty då skulle han inte få komma hem till dessa mera. Men han gjorde det ändå till slut. Då tog far hanses honom med sig till prästen, och denne döpte om honom. Sedan fick han vara i fred för osynlige. Det torde väl ha varit något fel i hans första döpelse.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".